Tillväxtstyrelsen

Tillväxtstyrelsen

Joel Hegardt

Äger du ett levebrödsföretag? Där du som ägare enbart ser företaget och företagande som ett sätt att försörja dig och att företaget ska överleva. Är du/ni nöjda med att styrelsen har det trevligt tillsammans, uppfyller formella krav och har en styrelseordförande som enbart håller i mötena? Eller är du/ni intresserade av ett annat scenario där ägarna bestämt sig för att bolaget skall växa men inte riktigt vet hur och verksamheten står och stampar? Då är det hög tid att formera en aktiv styrelse för att starta en tillväxtresa. Några tips:

  • Vikten av en kunnig styrelseordförande. Denne har en nyckelroll i att samordna styrelsen (4 - 6 personer) och VD. Men även att samordna ägarna och se till att de drar åt samma håll.
  • Ett styrelseteam med kompletterande kompetenser. Ett optimalt styrelseteam består av Ordföranden (Teamledare), Ekonomen (analys, business-case), Marknadsgurun (marknadsanalys & konkurrenter), Teknikankaret (IT/digitalisering) samt Ledarexperten (stöttar ledningsgruppen, organisation, rekrytering).
  • Styrelsen och VD. Bolagets VD behöver ha en kontinuerlig kontakt med styrelsen under hela året, dvs inte enbart i samband med styrelsemötena.
  • ”När det blåser”. Det uppstår situationer och/eller finns olika uppfattningar mellan styrelsen och exempelvis ägarna. En ytterst viktig egenskap som ordförande är att kunna stå emot tryck, stå upp för teamet och lösa upp olika knutar.
  • Engagemang som styrelseledamot. Alla i styrelsen behöver vara engagerade. Det medför att man som ledamot inte sitter på läktaren och applåderar eller buar utan har bolagets bästa som ledstjärna i alla lägen. Det innebär konkret att inte läsa mail eller sms:a på mötet, att vara delaktig i alla frågor även utanför sina specialområden.
  • VD lämnar styrelsemötet med mer energi och tillförsikt än innan mötet.
  • Dagliga operativa arbetet. Med styrelseteamets stöd har VD mandat att snabbt agera på problem- och/eller möjligheter utan att fråga styrelsen eller ägarna. En ängslig VD vinner inga race.

Tillväxtstyrelsen
Joel Hegardt


Har du inte tid, ork eller den kunskap du behöver för att ta ditt företag till nästa nivå?

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

UTBILDNING