För många ägare i båten!

För många ägare i båten!

Håkan Johansson

Inte sällan startas ett bolag av två eller fler ägare. Tanken är att man ska driva bolaget tillsammans och dela på glädjeämnen och utmaningar. Avsikten är god och visst, att vara många delägare i ett mindre ägarlett företag kan gå alldeles utmärkt, men det kan också vara en hämsko för företaget.

För verkligheten är tyvärr ofta så att svårigheten att komma överens ökar i proportion till antalet ägare”. Även om avsikten förstås var helt annorlunda från början . Detta faktum gör att tydliga aktieägaravtal blir ett måste. Ett avtal som på bästa sätt hanterar de situationer där man efter några år allt mer inser att man har skilda uppfattningar om företagets framtid.

Är man många ägare i ett mindre eller medelstort bolag har man oftast startat bolaget tillsammans. Det är sällan en ensam ägare plockar in nya ägare ”på vägen”.

Ibland är frågan ännu mer komplicerad. Man är inte bara många ägare, en eller flera av ägarna är dessutom passiva. De har ”hängt kvar” i bolaget trots att man arbetar någon annanstans eller gått i pension. Jag har på nära håll sett exempel som tyvärr gått över styr.

I de fall där en ägare avser sluta sin anställning i företaget är min uppfattning glasklar. ”Den dagen man slutar på företaget, oavsett skäl, ska man bjuda ut sina aktier till de ägare som arbetar kvar”. Inte enbart för de övriga ägarnas skull, utan framför allt för företagets bästa.

Vänta nu! Kanske någon tänker. Du menar alltså att man inte kan vara kvar som ägare i ett bolag man startat bara för att man gått i pension eller slutat sin anställning. Självklart kan övriga ägare tycka att den som slutat sin anställning kan eller ska vara kvar. Men då har man gjort ett aktivt val

För många ägare i båten!
Håkan Johansson


Har du inte tid, ork eller den kunskap du behöver för att ta ditt företag till nästa nivå?

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

UTBILDNING